Home » AKVARYUM DÜNYASI » Discus Üretimi

Discus Üretimi

    Uzun bir aradan sonra discus üretimine tekrar başladım. Yakında üretimden fotoğrafları paylaşacağım. Bu hobi başka bir şey. Her seferinde yeniden başlamayacağım diye bırakıyorum, ne var ne yok her şeyi satıyorum. En fazla bir sene dayanabiliyorum. Yine böyle oldu işte. Hayırlısı bakalım.

  Bu yazı dizimin amacı discus üretimi sırasında su değerlerinden ve besleme bilgilerinden sizlere ara ara bilgi vermek. Yavruların gelişimi ve karşılaşılabilecek sorunlara değinmek. Bu sayede sizlerin de üretimi düşünmeniz durumunda nelerle karşılaşacağınızı bilmeniz. Umarım üretim yapacak arkadaşlara faydalı bir yazı olur.

        Bu seferki başlangıcım için anaç alımını Discus Marketim den yaptım. Kendileri ile tanışıp konuştum. Çift almaya karar verdim. Almak istediğim çift aşağıdaki videodaki çift idi fakat gittiğimde satıldığını öğrendim. Ayni cinsten başka bir çift daha vardı. Görünce hemen onu aldım.

Jeffrey Yang – Flame of Forrest EŞ 

     Müthiş bir çift. Eve getirdiğim gibi yumurtladı. Tabi suyu hazırlamadığım için yumurtaların neredeyse tamamına yakını bozuldu ama içlerinden 6 tanesi çıktı. Yerler diye düşünürken iki gün sonra tekrar yumurta döktüler. Su yine tam hazır değildi ve metilen mavisi henüz alamamıştım. Üzerinde 6 adet yavru varken yumurtlaması beni şaşırttı. İlaçlama yapamadığım için yumurtaların tamamı bozuldu. Bozulan yumurtaları yediler, tabi arada o 6 yavruda gitti. Birinci haftanın sonunda tam olarak hazırlıklı duruma geldim. ilaçlarım hazırdı. Üretim akvaryumu olarak 50x50hx60 cm akvaryum kullanıyorum. 60 cm olan kısımda 10 cm genişlikte sump sistemi var. Böylece akvaryumun kullanılabilir alanı 50x50x50 cm kalıyor. Yan tarafında sump olması su temizliği ve bakımı yönünden kolaylık sağlıyor. Pipo filtre kullanılmasına gerek kalmıyor.

    Su değerleri PH = 7, iletlenlik : 90 µs. dı. Su sıcaklığını yumurtlama başlangıcında 27 oC de tuttum, yumurtlama tamamlandıktan 2-3 saat sonra 28 oC ye çıkardım. Hafta sonu akvaryuma yerleştirdiğim seramik huni üzerine yumurtladı. Yumurtlama işleminden 3-4 saat sonra 100 lt suya 5 ml olacak şekilde direk yumurtaların üzerine doğru Metilen Mavisi uyguladım. Ayni işlemi 2 ve 3. günde tekrarladım. 3. günün içinde yavrular birer ikişer kuyruk sallamaya başladılar. Üretim akvaryumun yandan sump sistemli. Eheim Compact 600 Kafa Motoru kullanıyorum. 150-300 lt/h ayarlı. Yumurtlama aşamasında kafa motorunu en kısık duruma aldım. 5-10 yumurta dışında tüm yumurtalardan yavru çıktı. Yaklaşık olarak 150 civarında yavru var.

IMG_2036k IMG_2037k IMG_2039k IMG_2040k IMG_2043k IMG_2044k

     Fotoğrafları çekerken tüm yavruları birden çekemedim. Ya arka taraflarına geçiyorlar ya da anne ve babasının üzerinde ayrı ayrı oluyorlar. Bu nedenle size yavrular az görünebilir. Tam olarak sayma olanağım yok ama yüzün üzerinde olduğu kesin. Ancak büyüdükleri zaman tam sayısını öğrenebileceğim. 


      Yavrular 5 günlük oldular. Henüz herhangi bir ilaç vermedim. Her gün 100lt suyun (yumurta aşamasında olan 3 gün hariç) yaklaşık 20lt sini tabandan çekim yaparak değiştiriyorum. Eklediğim suyun sıcaklığı akvaryum su sıcaklığı ile ayni (29 oC). PH değeri 7, iletkenlik ise 150 µs. civarında. Ozmos suyuna, üçlü filtreden geçen çeşme suyu karıştırıyorum. Bu sayede akvaryum suyunun iletkenliği yavaş yavaş yükseliyor. Şu anda akvaryumda iletkenlik 120 µs. civarında.

    25.09.2014 tarihi itibariyle Ankara’da musluk suyu iletkenlik değeri 540 µs. Kafa motorunda debi halen en düşük seviyede. Anaçlar çok az yem yediği için bir miktar bits ve evde hazırladığım yürek, ıspanak, karides vs. karışımı veriyorum.

    Bir de kısa video çektim. Akvaryumları koyduğum yer biraz dar olduğu için video görüntüsü bazı durumlarda fazla net olmayabilir. İdare eder sanırım.

Jeffrey Yang – Flame of Forrest EŞ 

     Bugün yavrular çıkalı 8 gün oldu. Yavrularda solungaç parazitlerine karşı  Malachite Yeşili uygulaması yaptım. 100 lt. suya 5 ml. olacak şekilde kullandım. Bu uygulamayı 10. ve 13. günlerde de yapacağım. Her akşam 20 lt su değişimine devam ediyorum. Bu arada 10. günden itibaren yavrulara artemia vereceğim için artemia üretim düzeneğimi hazırladım.

   9. günde ilk artemia yumurtalarını çıkması için düzeneğe koyacağım. 24 saat sonra yani 10. günde hazır olacaklar. Sabah ve akşam birer kere vermeyi düşündüğüm için 3 adet ortam hazırladım. 12 saate bir sıra ile artemia düzeneğini dolduracağım. Böylece her sabah ve her akşam yeni yumurtadan çıkmış artemialar hazır olacak. Artemia çıkarmak için su sıcaklığını 28 oC tutuyorum.

   Yavrular 9 günlük oldu.

IMG_2057k IMG_2058k IMG_2077k IMG_2081k IMG_2085k IMG_2097k

       Yavrular bugün 14 günlük oldular. Artık artemia ile besleniyorlar. Ayrıca anaçlara verdiğim ve yerde kalan yemlerden de tırtıklıyorlar. Artık biraz daha bağımsız olarak yüzüyorlar. Son Malachite Yeşili uygulamasını da dün tamamladım.

IMG_2117k IMG_2118k

    Bir de kısa video çektim. Video da yavrular artemia yerken görülüyor.

    Yavrular 18 günlük oldular. Fotoğrafları aşağıda. Artık artemia ve anaçlara verdiğim yemlerle besleniyorlar. Anaçların üzerinde fazla durmuyorlar. Herhangi bir panik ya da hareket gördükleri zaman toplu olarak bir araya gelip anaçlara yakın yüzüyorlar. 15. günden sonra yavruların daha sonraki gelişimleri için 100x50x50 cm. lik bir akvaryum hazırlıyorum. Bu akvaryumda da yaklaşık 1-2 ay kaldıktan sonra elimden çıkarmaya başlayabilirim. Bu akvaryumda tamamen çeşme suyunda gelişmelerine devam edecekler.

    Şu anda da her gün 20 lt. su değişimi yaparak çeşme suyu ilave ediyorum. Çeşme suyunu sadece 3lü filtreden geçiriyorum.  İletkenlik şu anda 250 µs. dolaylarına kadar çıktı ve her su değişiminden sonra da yükselmeye devam ediyor. PH ile özel olarak hiç ilgilenmiyorum. 7 civarında seyrediyor. Su sıcaklığı ise 29 oC. 13. günden sonra herhangi bir ilaç kullanmadım. Sadece haftada 2 kere Discus Element kullanıyorum. Yavruların gelişimi için gerekli olan mineralleri içeren bir karışım. 

IMG_2124 IMG_2131 IMG_2147 IMG_2141

       Yavrular 35 günlük oldular. İki tane sump süngeri arasına sıkışarak, iki tane de çok küçük kaldığı için diğerleri tarafında öldürülen yavrulardan başka henüz kaybım olmadı. Ama hala kesin sayılarını bilmiyorum. 5 gün önce yani 30 günlük olduklarında anaçlardan ayırdım. Ayırdıktan sonra da hemen 5 ml. lik Malachite Yeşili  uygulaması yaptım. Artık anaçlara zarar vermeye başladılar. Anaçlar üzerinde birkaç küçük pul dönmesi oluştu sürekli orayı tırtıklamaya başladılar, bu nedenle daha fazla zarar vermesinler diye ayırmak istedim. Bu kadar da yeter zaten. Bu arada anaçlarla birlikte iken su değişimlerine devam ettim ve sadece çeşme suyu kullandığım için suyun iletkenliği 350 µs. civarına kadar çıktı. Musluktan çıkan suyun iletkenliği ise 550 µs. civarında.

    Şu anda yavrular yine 50x50x50 başka bir üretim akvaryumunda duruyorlar. Bu hafta sonu 100x50x50 lik daha büyük bir akvaryuma alacağım. Dana yüreği ve pul yem dahil her türlü yem yiyebiliyorlar. Ayrıca günde bir defa artemia vermeye devam ediyorum. Anaçlarında kendinilerini toparlaması için discus element ve yemleme işlerine dikkat ediyorum. Anaçların su sıcaklığı halen 29 oC de. Suyun iletkenliğini ise tekrar düşürmeye başladım. 150 µs. civarına düştüğü zaman su sıcaklığını da 27 oC düşüreceğim ve tekrar yumurtlamasını sağlayacağım. Bu işi yapmadan önce anaçlara kendilerine gelmeleri için 1-2 hafta süre vereceğim ama. Onlarında dinlenmeye hakları var.

    Yavruları fotoğraflamak oldukça zor. Hiç yerlerinde durmuyorlar. Boyları gelişim durumlarına göre yaklaşık 1.5 – 2 cm civarında.

y35_1 y35_2 y35_3

     Anaçlar da formlarına ulaşmaya başladılar. Yavrular varken bana karşı oldukça hırçındılar. Elimi her akvaryuma soktuğumda direk saldırı moduna geçiyorlardı. Şu anda epey sakinleştiler. Artık elime saldırmıyorlar.

y35_4 y35_5 y35_6

      Yavrular 2 aylık oldular. Yavru gelişimleri her yavruda farklılık gösteriyor. 3 cm boyunda olan yavru da var, hala 1 cm boyunda olan yavruda. Günde iki kez evde hazırladığım daha yüreği yeminden yiyorlar. Bunun yanında pul yem de veriyorum. Az miktarda günde 4 defa. Her akşam sularını dinlendirilmiş çeşme suyu ile yarı yarıya tazeliyorum. Su sıcaklığı 28.5 oC, İletkenlikle ve Ph ile ilgilenmiyorum. Yaklaşık bir ay sonra satışa hazır duruma gelirler. Daha erken satmayı düşünmüyorum. Bu arada anaçlar biraz dinlensin diye 4 defa yumurtladılar fakat yavru çıkmasına izin vermedim. (ortamı ayarlamayınca yumurtalar mantarlaşıyor anaçlar da yiyorlar.) 5 gün önce tekrar yumurtladılar. Su ve sıcaklık değerleri ayarlandı. Şu anda 50 civarında yavru kuyruk sallamaya başladı. Süreç yeniden başlıyor.  

yorumyap

EvdeUstaVarLogo

  
        
          

Comments

  1. faruk dedi ki:

    Erdal Bey merhaba vahşi diskuslarım iyileşti ama sebebini bilmediğim bir şekilde akşam gayet sağlıklı yem yiyen balıklar sabah ölmüştü.Asıl sorum bir çifttim daha var onlardan yavru aldım henüz 3 günlük bunlara artemia hazırlayacağım ama kafama takılan sorular var.Aynı akvaryumda mı hazırlamam gerekiyor birde tuz yeterlimi son olarak artemia hangi renge gelince vermem gerekiyor teşekkür ederim.

    1. Erdal EKER dedi ki:

      Merhabalar Faruk Bey,
      Balıklarınızın ölmesine üzüldüm. Herkesin başına gelebiliyor maalesef. Sabah iyi gördüğünüz balık akşama ölebiliyor. Her ölümde de kendinizde sorun aramayın doğru olmaz. Gelelim sorularınıza.
      Yavrulara artemiya vermeye en az 10 günlük olunca başlayın. Ben 10-12 günden önce vermiyorum. 10 günlük olduktan sonra artemia üretmeye başlayabilirsiniz.
      Artemia üretimini akvaryumdan ayrı bir yerde yapacaksınız. Bu küçük bir akvaryumda olabilir, plastik bir kova da, orası size kalmış. Sonuçta çıkan artemia lar yenilecek, çok özen göstermeye gerek yok.
      Üretim aşamaları için ” http://www.evdeustavar.com/artemia-uretimi/ ” adresindeki yazıda detayları bulabilirsiniz. Burada tekrar anlatmayacağım. O yazımda tuz oranını, su miktarını, sıcaklık isteğini hepsini anlattım. Artemia yavrulara taze taze verilmeli. Bu nedenle yavru sayınıza göre üretmenizi ve 20-24 saat içinde yumurtadan çıkan artemia ları yavrulara hemen vermenizi isterim. Artemialar ilk çıktıklarında henüz embrio keseleri üzerinden beslenmelerini sürdürdüklerinden yavrularınız için en çok besleyici değere sahip durumdadırlar. Bu keseler 2-3 sat içinde boşalır ve artemia nın üzerindeki keratin kabuk sertleşmeye başlar ve besin değerleri düşer. Bu nedenle çıkanı hemen verin, arkadan birbirini takip edecek şekilde bir düzenek hazırlayarak yaklaşık 10-15 gün kadar besleyin. Besleme işini aynı akvaryumda yapacaksınız. Artemia ları zaten anaçlar göremez sadece yavrular görür ve yerler.
      Kolay gelsin.

  2. Faruk dedi ki:

    Erdal bey iyi geceler hasta olan balığa ağız yolu ile (şırınga yardımı) Flaygl iki gün uyguladım ayrıca tanka 500 MG lık tablet uyguladım akvaryum 100 lt akıntı durdu sadece kafa kısmında ufak bir delik var ama çok derin değil eşinde görünüş itibarı ile bir sıkıntı yok gibi ama her ikisi de yem yemiyorlar ilk iki gün su Değişimi yapmadım üçüncü gün ve sonraki gün % 50 su Değişimi Yaptım akvaryumda sıcaklık 31 derece sertlik 160 pH 8 ayrıca tabanda hava taşı var (tank içten sumplu) tedaviye bu şekilde devam edeyim mi bu bilgileri sizinle paylaşmak istedim.Sizin yorumlarınız benim için önemli değerli bilgileriniz için şimdiden teşekkür ederim.

    1. Erdal EKER dedi ki:

      Merhaba Faruk Bey,
      Siz elinizden geleni yapmışsınız. Daha ne olsun. Sıcaklığı bir hafta kadar daha o şekilde tutun. Zannedersem son ilaçlamadan bu yana 3 gün geçmiş. Bir kez daha su banyosu yaptırmanızda fayda var. 24 saat sonra %70 civarında su değişimi yapın. Bu arada ilaçlı su içinde sump malzemelerini de bekletmenizde fayda var. Elinizde malahit yeşili varsa filtre malzemelerini malahitli suda dezenfekte ettikten sonra sump a yerleştirim ve hem havayı hemde kafa motorunu tam açarak devam edin. Hayırlısı ile düzeleceklerdir. Yem olarak ne kullanıyorsunuz. En sevdikleri yem ne ise ondan çok az vermeyi deneyin. Eninde sonunda yiyeceklerdir. Bu arada yemlerinizi çeşitlendirin derim. Kan kurdu, dondurulmuş artemia, dondurulmuş sinek larvası, evde hazırlanmış dana yüreği (karışım zengin olmalı), kuru yem vs. her öğün değiştirerek verin. Yemiyor demeden verin. Acıkacak ve yiyecektir.

  3. faruk dedi ki:

    ERDAL Bey merhaba kolay gelsin erkek diskus balığımda anlı ile gözü arasında bir yarık var bügün sabah ta baktığımda sanki bir sıvı balon yapmış idi.Makalelerinizden okuduğum kadarı ile kafa delik hastalığına yakalandı gibi tedeavisi hakkında bilgi verirseniz teşekkür ederim.Ayrı bir tankta mı uygulama yapmak lazım ne kadar zaman ve hangi ilaçları kullanmak gerekir.Yem olarak dana yüreği evde kendi yaptığım yem yetersiz beslenmeden olur diyorlar sizin önerebileceğiniz yem varmı ilgilinize teşekkür ederim.

    1. Erdal EKER dedi ki:

      Bu hastalığın bir diğer adı Hexamita dır. Yem değişikliği, kalabalık akvaryum, stres ve uygun olmayan nakliye nedeniyle oluşabilir. Balıkların bağırsaklarında aslında var olan bu bakterinin kötü koşullarda artması ile oluşur. İleri aşamasında kafa delinmesine neden olur. Bulaşıcıdır ve akvaryumda hasta balıklarla birlikte olan tüm balıklara tedavi uygulamalısınız.
      Tedavisinde flagly kullanılır. Banyo şeklinde kullanmanızı tavsiye ederim ama yem yiyorsa yemine emdirerek ağız yoluyla da verebilirsiniz. Dozu ayarlayabiliyorsanız yetişkin bir discus için yemlerine emdirerek günde 5 mg veya her yemleme sırasında vermiş olduğunuz yeme 10 mg eklenerek 5 gün boyunca da verebilirsiniz. Aralıksız olarak en az 5 gün devam etmelisiniz. Daha sonra 2-3 hafta daha ara ara tedavi uygulayabilirsiniz. Bu hastalık için hasta olan balıklar eğer yemden tamamen kesilmişse litre başına 6 mg olmak üzere 5 litrelik su içerisinde 1 tablet flagly iyice çözün ve balığınızı 3-4 dakika bu suda banyo yaptırın. Bu hastalık için balıkların ağız yoluyla almaları daha etkili olacaktır. Hazırlamış olduğunuz dana yüreği yeminizin içine de koyabilirsiniz. Bu yöntemi sadece hastalık varken kullanmanız gerekmez. Her yem yapışınızda yeme eklemenizde fayda var. Aşırı sitres ve kötü su koşulları parazitin akvaryumunuzda artmasına neden olabilir. Bu nedenle özellikle belirtilerin görüldüğü dönemde filtrenizi sık sık temizlemenizi ve akvaryum suyunuzu temiz tuttuğunuzdan emin olun.
      Geçmiş olsun.

  4. Faruk dedi ki:

    Merhaba Erdal Bey Flaygi (filagi) nasıl kullanılacağı hakkında bilgi verirseniz kolay gelsin eczaneden aldım şurup

    1. Erdal EKER dedi ki:

      Merhabalar,
      Ben şurup olarak hiç kullanmadım. Bir kaşık şurubun ya da kaç ml şurubun 500 mg tablete karşılık geleceğini hesaplamak gerekir. Bu nedenle tablet olanı kullanıyorum. “Flagyl 500 mg film tablet” olarak satılanlardan. Üretim için ayırdığınız çift üzerinde kullanacaksınız sanırım. Bu ilacın amacı anaçlarda var olması muhtemel iç parazitleri yok etmek içindir. Anaçlarınızda bu türden bir parazit olduğunu düşünüyorsanız ya da şüpheleniyorsanız kullanmanızı tavsiye ederim. Kutu 20 tabletten oluşuyor. 100 lt suya 1 tablet olacak şekilde kullanın. Önce tableti bir bardak suda iyice eritin ve akvaryum suyuna karıştırın. 2 Gün boyunca su değişimi yapmayın. İki günün sonunda akvaryum suyunun 3/4 (dörtte üçünü) değiştirin.
      Kolay gelsin.

  5. Faruk dedi ki:

    Merhaba Erdal bey vahşi diskuslarım bir hafta önce yumurta Yaptılar ama su değerleri yeterli olmadığı için yumurtalar bozuldu önümüzdeki hafta ozmoz almaya karar verdim sizinle asıl paylaşmak istediğim o günden sonra yeme ilgisizler renklerinde çok değişiklik yok bazen kararmalar oluyor çok aşırı değil ama bu konuda fikirlerinizi almak istedim teşekkür eder iyi Akşamlar dilerim

    1. Erdal EKER dedi ki:

      Merhabalar Faruk Bey,
      Discusların yumurtlama aşamasında ve sonraki günlerde (bu yumurtlamadan sonra 15-20 günü de bulabilir) yeme karşı ilgileri azalır. Bu korkulacak bir şey değil. Daha seyrek ve az yem verin. Bu sayede suyun kirlenmesini de önlemiş olursunuz. Özellikle dipte kalan yemleri her akşam mutlaka sifonlayın ve aynı özellikte ve ısıda su ile tamamlayın. Ayrıca yavrular için bu dönemde anaçlarda mukoza üretimi arttığından ve yavruların çevreye dağılmadan anaçlarını rahatlıkla bulmaları için renklerinde koyulaşma olacaktır. Bunların hepsi kuluçka ve yavru aşamalarında normaldir.

Leave A Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

*
*

*

  • Tattoo Ervin

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.